Satu kajian terkini
diterbitkan dalam jurnal ‘Appetite’ baru-baru ini menyatakan bahawa sesiapa
makan coklat sekurang-kurangnya seminggu sekali akan meningkatkan kecerdasan
memori dan kemahiran berfikir secara abstrak.
Sebelum ini, seperti
yang telah diketahui umum bahawa pemakanan coklat adalah baik untuk jantung dan
mencegah daripada terkena serangan strok disamping melingungi kulit dari sinaran
matahari.
Menurut Merrill Elias,
salah seorang daripada penyelidik itu, satu kajian berkaitan dengan kemahiran
‘cognitive’ telah dijalankan kepada 1,000 orang di bandar raya New York, Amerika
Syarikat pada tahun 1970.
Ia dibuat semata-mata
untuk mencari hubung kait antara tekanan darah manusia dengan fungsi otak, jelas
beliau kepada akhbar Washington Post.
Ternyata pemakanan
coklat nyata mempengaruhi fungsi otak seperti mempunyai daya ingatan yang kuat
dan mampu untuk melakukan dua kerja dalam satu masa sebagai contoh bercakap
sambil memandu kereta.
Malah ia turut
disokong berdasarkan kepada salah satu kajian yang dilakukan oleh penyelidik
nutrisi dari University Of South Australia, Goergina Crichton.
Dalam satu kajian lain yang dijalankan, ternyata
pengambilan coklat mempengaruhi kemahiran ‘cognitive’ dan bukan sebaliknya jelas
Elias lagi kepada Washington Post.
Namun ia masih belum
dapat disahihkan lagi. Walau bagaimanapun kajian sebelum ini mendapati makanan
yang tinggi dengan kandungan Flavonoid seprti yang terdapat di dalam koko mampu
meningkatkan fungsi otak.
Ianya bagus untuk
golongan tua bagi mencegah masalah hilang ingatan atau ‘demensia’.
Pemakanan coklat boleh diamalkan pada kadar yang
berpatutan, namun ia tidak boleh menggantikan diet seimbang yang normal untuk
sepanjang minggu, jelas Elias lagi.
0 Response to "BETUL KE MAKAN COKLAT BOLEH JADIKAN ANDA LEBIH BIJAK? BACA PENJELASANNYA INI"
Post a Comment